Webmail

Webmail merupakan email berasaskan laman sesawang atau dikenali sebagai ‘web-based email’ yang boleh dilayari melalui suatu program atau ‘browser’ seperti ‘Firefox’ yang dibangunkan oleh ‘Mozilla’ , ‘internet explorer oleh Microsoft atau ‘Chrome’ oleh Google. Ia boleh dilayari dari mana-mana saja selagi ada kemudahan internet melalui pautan masing-masing dengan memasukkan ID pengguna dan kata laluan. Ia juga tidak memerlukan aplikasi untuk memuat turun email.

Hotmail , yahoo mail, gmail adalah contoh terbaik ‘webmail’ percuma. Tetapi tidak sesuai dijadikan email perniagaan. Untuk itu, ia memerlukan domain sendiri dan hosting berbayar. Pautan webmail bagi hosting berbayar akan menggunakan nama domain sebagai pautan sendiri seperti berikut webmail.domainsendiri.com. Bagi yang mempunyai ‘hosting’ sendiri yang berbayar aplikasi popular seperti platform CPanel menawarkan 3 jenis antara muka yang berbeza seperti ‘Horde’ , Squirrelmail dan Roundcube.

  1. Horde
    Sesuai kepada pengguna yang inginkan fungsi lengkap dan paling menarik  ia memiliki ciri-ciri mesra kepada telefon pintar .
  2. RoundCube
    Kepada mereka yang menginginkan antaramuka yang cantik dan memiliki fungsi yang lengkap seperti horde.
  3. Squirrelmail
    Antaramuka yang mudah dan klasik. Tetapi ia hanya bertahan sehingga versi 78 dan kini versi 74. Pihak CPanel sedang mencari pengganti Squirrelmail

Bagi pengguna yang menggunakan platfom CPanel berpeluang menggunakan email client selain webmail seperti outlook atau thunderbird.  Ini akan dibincangkan pada episod yang akan datang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *